Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Ogenj

Starostna skupina: mlajši MČ

Vsebinski sklop: Bivanje v naravi

Čas trajanja sestanka: 60 minut

Avtor sestanka: Rod Bičkova skala

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. Slike ali fotografije različnih vrst ognjev (lahko na računalniku).

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. Barvice,
  2. papir.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Poznavalec ognjev (pozna nekaj vrst ognjev: piramida, pagoda, zvezdni ogenj, strešni ogenj).

Uvodna motivacija

Postavljanje različnih vrst ognjev in kurjenje je seveda bolj zabavno in zanimivo v živo, a tudi na daljavo se lahko nekaj naučimo in nato to znanje uporabimo v praksi, ko bo to možno.

Jedro vodovega sestanka

Kahoot z različnimi vrstami ognjev: na https://www.taborniki.si/zivljenje-v-naravi-ognji/ z vodom skupaj raziščite različne vrste ognjev, njihovo uporabnost in značilnosti. Naj si zamislijo okoliščine, ko bi jim najbolj prav prišla ravno določena vrsta ognja. Nato lahko rešite Kahoot, ki vam bo vzel približno tri minute: https://create.kahoot.it/share/ognji-mzt/ea1b864b-b6e5-45b6-b933-558dab234c36 (vodniki si ga lahko prilagodite tudi po svoje). Za zanimivost si lahko pogledate kakšen video na YouTube-u o barvanju plamenov (eden je: https://youtu.be/p2XIMKX3ktg).

Otrokom pokažite sliko določene vrste ognja (piramida, pagoda, zvezdni ogenj, lovski ogenj, stražni ogenj…), otroci pa naj nato z barvicami (ali čim podobnim) naredijo vsak svojo maketo ognja, ki je na sliki. Ko zaključijo lahko drug drugemu predstavijo svojo maketo.

Bingo: vsak otrok nariše mrežo s šestimi polji in v vsako polje napiše eno od naštetih stvari: piramida, zvezdni ogenj, pagoda, apollo, stražni ogenj, lovski ogenj, polinezijski ogenj zulu, dračje, prvi sloj, drugi sloj, tretji sloj, rogovila. Vodnik nato postopoma kaže slike teh besed. Otroci morajo ugotoviti kaj slika predstavlja in če imajo to napisano na svoji mreži, besedo prečrtajo. Tisti, ki prvi prečrta vse besede, zmaga.

Če ostane čas, se lahko z otroki igrate še Skribbl. Vodnik naj si že pred sestankom v word ali skribbl napiše besede, ki jih bo uporabil – vrste ognjev, sloje, netiva… Na začetku mora vodnik tudi označiti, da se uporabijo besede, ki jih je vpisal, drugače bo Skribbl uporabil že privzete angleške besede.

Zaključek

Za konec lahko otroci iz grisinov/bobi palčk in nutelle/arašidovega masla postavijo svoje ognje in jih pojejo. Lahko si izmislite čisto svoj vodov ogenj in ga tudi poimenujte.

Opombe

Slike za bingo naj si vodnik že prej pripravi na računalniku, da jih bo prikazoval z možnostjo »deli zaslon«.