Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Ognji

Starostna skupina: mlajši MČ

Vsebinski sklop: Bivanje v naravi

Čas trajanja sestanka: 60 minut

Avtor sestanka: Rašiški rod

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. navodila,
  2. po želji: zoom ali kaj podobnega.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. naravni materiali, recimo vejice, kamenčki itd. ALI
  2. užitni materiali, recimo grisini, palčke iz korenčka, jabolk ali česa drugega, kar imajo radi, koščki čokolade, lešniki, itd. ALI
  3. stvari, ki jih imajo doma, recimo barvice, zobotrebci, itd.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Poznavalec ognjev: izbirna aktivnost “naredi maketo večih vrst ognjev”.

Uvodna motivacija

Tokrat bomo postavljali ognje! Ne sicer čisto tapravih, pač pa njihove makete. Naučili se bomo nekaj o posebnostih posameznega ognja, o izbiri materiala in pa, najpomembneje, o požarni varnosti.

Jedro vodovega sestanka

Ta sestanek je zelo prilagodljiv, na njem pa se bodo otroci naučili nekaj o ognjih. Predvidoma otroci ne potrebujejo veliko pomoči staršev za izvedbo te aktivnosti. Priložena navodila so napisana direktno za otroke, seveda pa jih preglej in prilagodi svojim potrebam. Navodila lahko uporabiš tudi kot gradivo za pogovor, če ga boš seveda izvedel s člani.

Možne izvedbe:

  1. Vodnik članom naroči, da si pripravijo material, potem pa na zoomu skupaj postavljajo ognje in predebatirajo to tematiko.
  2. Vodnik članom pošlje priložena navodila in naroči članom, da pošljejo slikice svojih izdelkov, nato pa naslednjič na zoomu skupaj pogledajo izdelke in se pogovorijo o tematiki.
  3. Vodnik članom pošlje priložena navodila in je to to, brez zooma.

Variacije so možne tudi glede na izbiro materialov, vodnik lahko otrokom naroči, da makete ognjev izdelajo recimo iz hrane (ognje lahko potem kar pojejo!), lahko tudi bolj specifično, lahko pa jim preprosto da na izbiro katerikoli material in navede nekaj predlogov.

Zaradi prilagodljivosti je tudi čas trajanja sestanka poljuben.

Zaključek

Dodatno lahko o ognjih prebereš na naslednjih povezavah:

Opombe

Izgleda, da je internet slabo založen z ilustracijami (ali dobrimi fotografijami) ognjev, tako da če obvladaš ilustrator ali lepo rišeš, se priporočam za kake slikice. Sicer pa sem za dodatna vprašanja na voljo na ajda.frankovic@gmail.com.