Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Poznavalec ognjev

Starostna skupina: mlajši MČ

Vsebinski sklop: Bivanje v naravi

Čas trajanja sestanka: 60 minut

Avtor sestanka: Rod Dobre volje

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

 1. Bobi palčke ali grisini,
 2. Nutella ali podoben namaz,
 3. telefon (za sliko).

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

 1. Škarje,
 2. bobi palčke ali grisini,
 3. Nutella ali podoben namaz,
 4. tiskalnik,
 5. telefon ali fotoaparat (za sliko),
 6. (opcijsko: lepilo in karton).

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Poznavalec ognjev:

 1.  Pozna nekaj vrst ognjev; ve, da je potrebno ogenj pred odhodom vedno pogasiti z zemljo, vodo, peskom ali ilovico, da ne pride do požara;  ve, da nikoli ne sme pustiti nezavarovanega ognja;  ve kako ravnati ob lažjih opeklinah; ve, kako pravilno ukrepati v primeru, da pride do požara (tel. številka gasilcev …).
 2. Zbere pravi material za ogenj (gnezdo in tri plasti); razloži lastnosti posamezne skupine materiala; postavi piramidni ogenj.

Uvodna motivacija

Na Wordov dokument prilepiš slike različnih ognjev in imena teh ognjev (kvadratne slikice), tako, da bodo starši lahko to doma sprintali, nato pa bodo kvadratke slikic  izrezali. Lahko na drugo stran slike tudi prilepijo kakšen trši material (npr. karton), da bodo kvadratki bolj fiksirani. Tako bodo izdelali svoj taborniški spomin o ognjih, katerega se bodo lahko igrali s starši, z brati, s sestrami ali ostalimi sorodniki.

Primer razpredelnice za spomin.

Razložiš katere vrste lesa nabiramo in uporabimo pri izdelavi ognjišča (kaj je za kaj=> npr. dračje za lažje in hitro prižiganje ognja)…

Razložiš varnost pri delu in možne poškodbe ter ustrezno ravnanje ob njih. (opekline …)   (+ zakaj ognjišča obkrožimo s kamenjem) (požar – kaj storiti, koga poklicati …)

Jedro vodovega sestanka

Ognje iz spomina morajo doma narediti iz bobi palčk in Nutelle. (piramido + 2 po izbiri).

Rezultate svojih kreacij slikajo in pošljejo. (tudi vodnik pošlje svoje, da lahko vidijo če so delali v pravi smeri oz. zato, da si vsi pokažejo kaj so delali in se ocenijo med seboj).

Zaključek

Spoznajo vrste ognjev in se ob učenju igrajo spomin. Naučijo se varnosti pri delu z ognjem in kurjenjem ognja. Znajo nabirati pravilne vrste lesa in postaviti ogenj.

Rezultate doma narejenih ognjev poslikajo in pošljejo, na koncu (lahko začetek 2. sestanka, da imajo 1 teden časa) ocenjujemo ognje.

Opombe