Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Šifranti

Starostna skupina: starejši MČ

Vsebinski sklop: Signalizacija

Čas trajanja sestanka: 45 minut

Avtor sestanka: Rod Trnovskih regljačev

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. papir,
  2. pisalo.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. papir,
  2. pisalo.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Ne.

Uvodna motivacija

Sama beseda šifrant po definiciji v SSKJ pomeni dvoje, strokovnjak za šifriranje ali knjiga s šiframi. Šifre so torej metode za šifriranje. Preden začnete s šifriranjem sporočil, članom predstavite kaj šifriranje sploh je in kje se je oz. kje se uporablja. Na koncu dokumenta so pod opombami povezave, ki vodijo do potrebnih informacij.

Jedro vodovega sestanka

Začnite s preprostim načinom kot je skrivna (znakovna) abeceda. Za skrivno abecedo naj si člani na list papirja najprej v vrsti, ali stolpcu napišejo celotno Slovensko abecedo. Pod vsako črko naj nato narišejo poljuben znak, simbol ali skico priporočam, da jih bo narisano spomnilo na povezano črko (narisana kocka je lahko narisana pod črko K, ker se beseda s to črko začne). Ko uspešno zašifrirajo vse (ali večino) črke, naj si na list papirja napišejo besedilo s pomočjo svoje nove skrivne abecede.

Za tiste, ki ste bolj kreativni: namesto lista papirja in pisala za ustvarjanje skrivne abecede uporabite čopič in barve ali meni ljubša izvedba, abeceda na kosu gline. Vsak član naj si iz gline (ali das mase) izvalja ploščico in na njo z majhno paličico ali zobotrebcem vdolbi znake.

Nadaljujte z malo bolj zapleteno Cezarjevo šifro. Osnovna ideja je, da imata pošiljatelj in prejemnik šifriranega sporočilo tajni ključ (številka od 1 – 24). Ključ pove za koliko mest se je pravilna abeceda zamaknila (če je ključ 5 se A preslika v F, B preslika v G, itd.)

Zaključek

Člani naj zašifrirajo neko izmišljeno besedilo (s šifro ali skrivno abecedo). Potem naj si v parih besedila izmenjajo in jih poskusijo razvozlati najprej brez potem še s ključem ali abecedo.

Ko osvojijo Cezarjevo šifro lahko, če želite predstavite še kakšne bolj premetene šifre kot je Vigenèreova šifra, če ne lahko skupaj odigrate kakšno računalniško igro na temo šifriranja pod opombe sem navedel eno zanimivo z imenom Desert Oasis, sami lahko seveda poiščete še druge. V primeru, da vam časa za igro ne bo ostalo jim lahko predlagate filme na enako temo, nekaj bolj znanih je The Imitation Game, Breaking the Code in Enigma.

Pri izvajanju srečanja je pomembno, da se zavedate sposobnosti svojih članov, zna se zgoditi, da jim bo že prvi del srečanja vzel veliko časa. Temu primerno vsebino tudi prilagodite.

Opombe

Viri: