Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Uporaba šotorke

Starostna skupina: mlajši MČ

Vsebinski sklop: Bivanje v naravi

Čas trajanja sestanka: 30 minut

Avtor sestanka: Rod Tršati tur

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

 1. odeja,
 2. dve barvici,
 3. dva stola,
 4. kos blaga ali papirja,
 5. krajšo vrvico.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

 1. odeja,
 2. dve barvici,
 3. dva stola,
 4. kos blaga ali papirja,
 5. krajšo vrvico.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Ne.

Uvodna motivacija

Za uvod začneš tako, da MČ-jem predstaviš vse uporabe šotork, ter jim na kratko opišeš, kako se jih naredi, pokažeš jim priložene slike, da bodo vedeli kako katera uporaba izgleda!

Jedro vodovega sestanka

Šotorka ali šotorsko krilo je kvadratno impregnirano platno velikosti 175 x 175 cm. Ima odprtino za roko – “žep”, lesene gumbe ter 2 vrvici. Poleg tega ima po celotni dolžini robov s kovino ojačane luknjice skozi katere napeljemo vrvice, ko želimo šotorko povezati npr. z drugimi šotorkami, skoznje pa lahko postavimo tudi ogrodje za šotor.

Šotorke lahko uporabimo še za več različnih stvari, za palerino, žepek, visečo mrežo, za pod zadnjico, nosila, vreča ali culica, nahrbtnik, zbiralnik vode ter za več različnih bivakov.

 • Žepek naredimo tako, da šotorko prepognemo na pol ter jo zašijemo spodaj in zgoraj, uporabimo jo zato, da gremo s spalno vrečo vanj ter zaspimo brez,da bi se nam navlažila spalna vreča.
 • Visečo mrežo naredimo tako, da dva nasprotna, diagonalna kota povežemo enega na eno drevo, drugega na drugo drevo ter se vanjo vležemo. Ni priporočljivo, saj se šotorka čez čas raztegne in ni več pravilne kvadratne oblike, kar pomeni, da ni primerna za bivak!
 • Za pod zadnjico pa tako, da vojaško stran razgrnemo po tleh ter se nanjo vsedemo.
 • Za zbiralnik vode, vse štiri konce šotorke privežemo na štiri različna drevesa ter srednje napnemo, da se lahko voda nanjej nabira.
 • Bivak je šotor katerega sešijemo skupaj iz 2 ali več šotornih kril, ponavadi iz dveh šotornih kril, dveh palic za podporo bivaka, ena vrv, približno 6m dolga ter iz šestih klinov, ki bivak napenjajo, ga stabilizirajo in držijo na tleh, da ga veter ne odpihne. Poznamo več različnih bivakov,
 • Palerino naredimo tako, da najprej pripnemo spodnji vogal na gumb, ki se nahaja bolj na sredini šotorke. Nato se s šotorko ogrnemo tako, da je spodvihan vogal šotorke na spodnji strani in da si lahko najdaljšo vrvico zavežemo okrog vratu, seveda pa mora biti navzven obrnjena pisana, impregnirana stran šotorke. Ko je najdaljša vrvica zavezana, zgornji vogal šotorke spodvihamo navznoter in zadrgnemo krajšo vrvico, tako da nastane kapuca.
 • Nosila, naredimo jih tako, da najdemo dve dovolj debeli palici, ki zdržita stvar ali osebo, ki jo hočemo nesti, palici položimo tako, da damo eno na prvo tretino šotorke, drugo na drugo tretino šotorke ter potem zunanji tretini šotorke prepognemo čez palico.
 • Vrečo ali culo naredimo tako, da primemo vse štiri kote šotorke skupaj, na sredino pa damo stvari, katere hočemo v njej prenašati.
 • Nahrbtnik, naredimo ga tako, da na šotorko poševno zložimo stvari, zavijemo po diagonali ter konici šotork, ki gledata na ven z vrvjo privežemo okoli svojega trupa, nad desno ramo in pod levo ramo.

Zaključek

.

Opombe