Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Vozli

Starostna skupina: mlajši GG

Vsebinski sklop: Bivanje v naravi

Čas trajanja sestanka: 45 minut

Avtor sestanka: Rod Trnovskih regljačev

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. vezalke ali krajša vrvica.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. vezalke ali krajša vrvica.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Ne.

Uvodna motivacija

Poznavanje vozlov in njihovih uporabnosti je ena izmed najbolj pomembnih taborniških vrlin. Vozli so osnova za vse vezave in tako za pionirske objekte. Z vozli se srečujemo skoraj vsak dan, že ko si zavežemo čevlje, moramo najprej zavezati navaden vozel nato pa še mašno.

Za uvod v vozle (tako lažje kot težje), si poglejte spletno stran Animated knots (pod opombami). Na njej so zelo lepe animacije iz katerih je takoj razvidno kako so vozli spleteni.

Jedro vodovega sestanka

Pred samim učenjem vozlov članom pripravite Kahoot kviz (pod opombami), kjer ugibajo imena vozlov glede na njihov izgled. Tako vozle vizualno povežejo z njihovimi imeni in si jih lažje zapomnijo.

Potem naj osnovne vozle (bičkov, ambulantni, kavbojski, napenjalni …) poskusijo narediti sami preko kamere, da jih lahko vodniki opazujete, če komu kakšen vozel ne gre mu skupaj z ostalimi pomagajte

Zaključek

Da obnovite pridobljeno znanje se lahko igrate igro MARS – mrtvi, ambulantni, ribiški, skrajševalni. Princip igre je sledeč: Vsak član naredi vozel, vam ga pokaže, ko potrdite, da je ustrezen, v chat napišejo ime vozla in tako nadaljujejo do konca. Prvi, ki naredi vse vozle, zmaga.

Vozle lahko znanju vaših članov prilagodite, da bodo v srečanju uživali vsi. Igro lahko izvajate tudi po parih, da boste hitreje pregledovali njihove vozle (če imate pomočnika še toliko lažje).

Opombe

Viri: