Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Vrvar (veščina)

Starostna skupina: mlajši GG

Vsebinski sklop: Bivanje v naravi

Čas trajanja sestanka: 45 minut

Avtor sestanka: Rod Podkovani krap

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

 1. vrv za prikaz vozlov (idealno dve različni barvi),
 2. sukanec,
 3. škarje,
 4. utež (npr. plastična steklenica z vodo – uteži mora biti primerna, da lahko relativno lahko spremeniš težo),
 5. skodelica za merjenje/čajna skodelica,
 6. primeri različno spletenih vrvi (sukana vrv – primer je moder polipropilen, pletena vrv, kombinirana vrv …) in različnih materialov (sintetični materiali, primer vrvi iz naravnega materiala – konoplja).

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

 1. vrv za vezanje vozlov,
 2. sukanec,
 3. škarje,
 4. utež (plastična steklenica z vodo – uteži moraš relativno lahko spreminjati težo),
 5. skodelica za merjenje/čajna skodelica.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Veščina vrvar: spletem vrv iz priročnega materiala (npr. preja, volna, sukanec).

Uvodna motivacija

V obliki tekmovanja med dvema skupinama, pri obeh dejavnostih lahko vodnik na deljenem ekranu (ppt, word ali katerakoli aplikacija v kateri lahko zapisujemo stvari)

Za vzpostavitev teme sestanka in generalni uvod v temo vozli, vezave in vrvi, začnemo z igrico (npr. tekmovanje v vozlanju, 3 v vozle – ppt na katerem je mreža z napisanimi vozli, težavnost vozlov prilagodiš na predznanje članov). (15 minut)

Zakaj uporabljamo različne vrvi? Vodnik pokaže primer primere več različnih vrvi (fizična oblika oziroma slike) in ekipam izmenično postavi scenarij ter vpraša za najbolj primerno vrv, ki bi jo uporabili in zakaj (lahko tudi ugibajo, vendar morajo podati neko razmišljanje za odločitvijo). Ko povedo izbiro, damo drugi ekipi priložnost, da komentira. Nato vodnik pove, ali je bil odgovor pravilen in razloži zakaj.

a) Privez kotlička nad ogenj (ne sme biti iz umetnega materiala – plastika se na vročini stopi, mora biti dovolj debela, da nam kotliček ne pade v ogenj – preden začnemo kuhati jo testiramo s polnim kotličkom, da ugotovimo ali bo zdržala – če ognjišče uporabljamo dalj časa, po vsaki uporabi preverimo, ali se vrv na kakšnem mestu trga …)

b) Spuščanje po strmem pobočju oziroma plezanje (bolj praktične so vrvi iz umetnih materialov zaradi nižjega razmerja teže/meter, vrv naj bo nekoliko raztegljiva – dinamična, da v primeru padca ublaži silo na plezalca, za plezanje/dviganje ljudi vedno uporabimo samo vrv, ki je temu namenjena in pravilno shranjena)

c) Napenjanje šotora (primerne debeline, ko bo mokra, naj se ne skrči in zategne vozla, kot recimo konopljina vrvica, saj ga ne bomo mogli odvezati)

d) Zavezovanje pionirskega objekta (če bo objekt stal dalj časa, se izogibamo vrvem iz umetnih materialov, saj s časom pod vplivi sonca in okolja vrv razpada in v okolico sprošča delce mikroplastike, za krajšo uporabo so odlične polipropilenske vrvi, v vsakem primeru pa naj bo vrv neraztegljiva in dovolj upogljiva, da lahko naredimo vezavo in vozel).

e) Kvačkanje in štrikanje – volna (ker manj praska po koži).

Jedro vodovega sestanka

Navodila za aktivnost, ki jo lahko otroci opravijo tudi sami doma po sestanku oziroma med tednom. V tem primeru debato prestavimo na naslednji sestanek. Če je material že pripravljen, bo trajala približno 15 minut, v nasprotnem primeru pa lahko tudi 45 minut.

1) Vzemi približno 0,3m dolg sukanec in ga poskušaj pretrgati z rokami. Vzemi nov kos sukanca, na sredini naredi navaden vozel in ga ponovno poskusi pretrgati. To ponovi z vsaj 5 različnimi vozli in odgovori na vprašanje: na katerem mestu se bo najbolj verjetno vrv strgala? Ali bi znal razložiti, zakaj?

Odgovor: vrv je narejena z namenom obremenitve v smeri v kateri potekajo vlakna, torej po dolžini. Ko je vrv ravna, so vsa vlakna enakomerno obtežena. Če na njen naredimo vozel, se tvorij zavoji in zanke. Vlakna na notranjem delu zanke niso več tako obremenjena, na zunanjem loku pa je sila, ki deluje na njih večja – ko zavežemo vozel, vsa vlakna, iz katerih je sestavljena vrv niso enakomerno obremenjena, kar lahko povzroči, da nekatera počijo, vrv se strga. Vrv bo izgubila do 50% nosilne moči, če na njen zavežemo vozel, ta številka pa je precej odvisna tudi od tega, kakšen vozel smo na njej zavezali.

2) Vzemi navaden sukanec in preizkusi, koliko teže lahko prenese ena sama vrvica. Za utež porabi plastenko ali čutarico, ki se ne more razbiti ali poškodovati tal/umivalnika če pade. Pod njo lahko vedno položiš zloženo brisačo, da se izogneš poškodbam okolice.

V čutaro dolij 100 ml (100 g) vode (pomagaj si z skodelico za merejnje volumna pri peki ali skoraj polno, navadno skodelico za čaj, katere volumen bo približno 250 ml). Z sukanjcem jo dvigni od tal in na hitro cukni sukanec proti sebi (preizkušali bomo moč vrvi ob ‘stresu’, saj že ena sama nitka sukanca brez težav ob enakomerni obremenitvi zdrži 500g). Če se vrvica ne strga, označi v tabeli in dolij še nekaj vode.

Nasvet: začni z 200/300 ml vode v čutari, tudi ena sama nitka bo verjetno prenesla to težo in tako se izognemo dolgočasnemu ponavljanju eksperimenta. Pri kasnejših variantah vrvi pa par z 500 ml ali celo več. Če se izkaže, da je sukanec zelo močan, lahko težo vsakič povečaš za 200 ml (200 g)

3. Nato vzemi tri pramene sukanca in ponovi eksperiment kot v prejšnji točki. Zakaj ni že to dovolj, da povečamo nosilnost vrvi?

Odgovor: v idealnih razmerah, kakršne ustvarjamo pri tem eksperimentu bo to verjetno že dovolj, vendar za praktično uporabo vrvi ni primerno. Če bi vzeli le snop vlaken ne glede na material, bi posamezna vlakna hitro zdrsnila in se strgajo saj vsa ne bi bila enako obremenjena, poleg tega bi to povzročilo, da se vlakna med seboj zapletajo. Za vrvi iz rastlinskih/živalsih vlaken je pomembno tudi to, da dolžina naravnega vlakna ne bo niti blizu dolžine vrvi. Z sukanjem in pletenjem jih trenje med posameznimi vlakni drži skupaj in omogoča da je vrv daljša od dolžine enega vlakna.

4. Tri pramene spleti v kitko (navodila so v nalogi, ki sem jo poslala ta teden), nato pa ponovi še na tak način, da s sukanjem (kot smo delali na taboru in je v navodilih naloge ta teden) poskusiš splesti vrv iz dveh pramenov.

Navodila za pletenje vrvi:

Z vrvico poskusi splesti navadno kito iz treh vrvic in malo drugačno kito iz 2 vrvi. Vrvice najpre zaveži skupaj s polvozlom. Lahko uporabiš vezalke iz čevljev ali kakršnokoli vrvico, ki jo imaš doma. Za pomoč lahko sledite navodilom na slikah:

Kita iz treh pramenov

Kita iz dveh pramenov

Pomagaj si z naslednjim videom sukanja vrvi iz naravnega materiala: https://youtu.be/_G7glvf0ut4.

Vodnik si lahko pomaga tudi z navodili na tej spletni strani, vednar so v angleščini: https://www.paracordguild.com/make-rope/.

5)  Vse rezultate primerjaj med seboj (tabelo nariši na papir in po potrebi dodajaj stolpce).

Opomba: če boste vrvico pritrdili na utež z vozljem, bo nosilnost zagotovo nižja. Če aktivnost dela več članov, lahko vsak dobi drugačna navodila, da vrv pritrdi z svojim vozlom, en pa uporabi čutaro z ročajom, za katero ne potrebuje vozla.

Način pritrjevanja vrvi na utež: z mrtvim vozlom zavezana na ročaj čutare težke 100g.

Zaključek

S člani se pogovorimo o rezultatih, ki so jih dobili in komentiramo, zakaj je način pletenja pomemben in na kaj bomo morali paziti pri izbiri vrvi za določene aktivnosti. 

Aktivnost je odličen uvod v pletenje vrvi iz naravnih materialov in razumevanje mehanike sukanja in pletenja vrvi. Sicer je za to veliko bolj primerno toplejše vreme spomladi ali poleti na taborjenju, ko je na voljo več primerenga materiala. Članom lahko naložite nalogo, da med sprehodi po gozdu ali travnku, tudi čez zimo razmišljajo o tem, kakšni materiali bi bili primerni za pletenje vrvi – vsebujejo zelo dolga ravna in močna vlakna (dolga trava, robide, koprive, lubje …)

Opombe

Sestanek se zanaša na predpostavko, da imajo člani nekaj predznanja o vrveh (so že videli nekaj različnih tipov vrvi in si predstavljajo, da vse vrvi ne moremo uporabiti za enake naloge).

Za tak sestanek je zelo dobro, če znajo člani že prej nekaj osnovnih vozlov (ambulantni, kavbojski, vrzni, polvozel) in da razumejo pojme kot so delovni konec vrvi, zanka, lasnična zanka …

Za pomoč pri učenju vozlov so vam lahko v pomoč spletna orodja kot so animatedknots (v angleščini, zato članom pošljite točne povezave do vozla in slovenski prevod imena) in različni YouTube kanali (https://youtu.be/RbQYZFXQ8wM)