Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Ekologija

Starostna skupina: starejši MČ

Vsebinski sklop: Drugo

Čas trajanja sestanka: 60 minut

Avtor sestanka: Rod Trnovskih regljačev

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. vrsto posod, od velikega lonca do čajne žličke (vse skupaj 4 posode od velike do precej majhne),
  2. staro majico (ki jo bo recikriral),
  3. škarje za blago.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. staro majico (ki jo mora biti pripravljen razrezati),
  2. škarje za blago.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Ne.

Uvodna motivacija

Pred sestankom napolnemo z vodo veliko posodo. Manjšo posodo, skodelico in žlico pa pustimo prazne. Člane vprašamo kaj predstavlja voda v posodi. Predstavlja svetovno vodo, vse vodovje našega planeta.

Predstavimo vodo v prvem, največjem loncu kot vso vodo na Zemlji, in postavimo vprašanje članom, kaj mislijo da predstavlja voda v 2. posodi. Med razmišljanjem članov prelijemo zadosti vode iz največje posode v drugo posodo, tako da je ta polna.

Druga posoda po vrsti predstavlja vso sladko vodo na svetu. Prelijemo zadosti vode v kozarec/skodelico, s tem pokažemo delež pitne vode na svetu. Nato vzamemo čajno žličko in zajamemo vodo iz skodelice in predstavimo to količino vode kot vsa dostopna, ne zmrznjena voda pitna voda, ki jo človek lahko izkorišča.

Z diskusijo se z člani pogovarjamo še o drugih problemih na zemlji, kot so globalno segrevanje, ozonske luknje, kako krave s prdci onesnažujejo atmosfero. Izpostavimo rešitve za določene probleme, ter se navežemo na primer odpadnih snovi in kako ta problem lahko rešujemo z recikliranjem, kar se lepo poveže v jedro.

Jedro vodovega sestanka

Na mizo položimo staro majico (naj bo to majica s kratkimi rokavi in brez gumbov). Iz majice bomo delali preproste vsakodnevne vrečke ali tote vreče.

Prvi korak je da odstranimo rokave, šiva na rokavu po tem, ko odrežemo rokave, naj ni več tam. Podobno naredimo tudi z ovratnikom, le da izrežemo globji U, kot da bi hoteli izdelati majico, ki kaže malo preveč oprsja. Sedaj majico obrnemo navzven ter ob dnu majice (spodnji del) začnemo zarezovati približno 10 cm globoke zareze, čez celo širino majice. Rezultat je veliko kratkih trakcev ob dnu majice. To pa še vedno ni vreča, zato te trakce začnemo zavezovati z navadnim enojnim vozlom, in sicer zavečemo trakec sprednega dela majice s trakcem hrbtnega dela majice in to ponovimo po celi širini vreče.

Za večjo varnost, da nam stvari iz vreče ne bodo popadale, sedaj še križno zavežemo trakce. Vsakega sprednjega z desnim hrbtnim, vsakega hrbtnega z desnim sprednjim, dokler tega ne naredimo z vsemi.

Majico lahko sedaj nazaj obrnemo in “tadaaa” imamo super vrečko. To ustvarjanje lahko traja več časa ali pa manj časa glede na sposobnost samostojnega ustvarjanja članov. Samo izdelovanje majice bi s cca. sedmimi člani trajalo približbo 45 min, a to lahko varirira. V opombah je link do youtube videa, ki prikaže opisano metodo recikliranja.

Zaključek

Za zaključek lahko priredite lastno modno revijo, kjer se sprehajate gor in dol ter delate obrate s svojo novo, moderno torbico.

Opombe

Recikliranje stare majice v torbico/nakupovalno vrečko: https://www.youtube.com/watch?v=zgpaM3u2zng