Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Opekline

Starostna skupina: mlajši MČ

Vsebinski sklop: Prva pomoč

Čas trajanja sestanka: 45 minut

Avtor sestanka: Zmajev rod

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. papir,
  2. barvice, flomastri.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. papir,
  2. barvice, flomastri.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Rešilko dva – ve kaj so in zna ukrepati v primeru opeklin.

Uvodna motivacija

Na začetku sestanka jim pokažemo zaporedje emojiev, ki prikazuje, da se je oseba opekla. Oni morajo nato to ugotoviti.

Npr.:

Po želji lahko namesto/tudi rešujejo rebus.

Ko ugotovijo kaj predstavljajo emoji/rešijo rebus, se jih vpraša, če vejo kaj so opekline. Če kateri slučajno ne ve, jim to razložimo. Razložimo tudi to, kako do njih pride.

Jedro vodovega sestanka

Članom damo za nalogo, da na list papirja narišejo čim več situacij, v katerih se lahko človek opeče. Posebej narišejo tudi, kako bi opeklino oskrbeli. Če imajo kakšno lastno izkušnjo, se jih spodbudi, naj narišejo tudi to, kako so se opekli in kako so to oskrbeli. Ko končajo z risanjem, vsak član predstavi, kaj je narisal. Ko član predstavlja, kako so oskrbeli opeklino, vodnik pove za vsak korak, če je bil to pravilen ukrep, zakaj ja/zakaj ne. Ko vsi predstavijo svoje risbice, vodnik ponovi kako se pravilno oskrbi lažjo opeklino.

Zaključek

Vsak si na list papirja nariše kako se pravilno oskrbi opeklino, najbolje  da si narišejo pravilo 15, saj si ga bodo najlažje zapomnili.

Opombe

Pravilna oskrba lažjih opeklin, vzeto iz knjige za prvo pomoč: »Opeklinske rane takoj po poškodbi ne mažemo z mazili. Opeklino hladimo s hladno vodo, najbolje med 8 in 23 stopinj, takoj, ko je mogoče. Nikoli ne hladimo z ledom! Pri večjih opeklinskih ranah takoj pokliči 112.«

Pravilo 15:

Priročno pravilo, ki si ga bodo člani lažje zapomnili, pravi, da hladimo opeklino v prvih 15-ih minutah vsaj 15 minut z vodo, ki ima vsaj 15 stopinj.