Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Smeri neba

Starostna skupina: mlajši MČ

Vsebinski sklop: Orientacija

Čas trajanja sestanka: 60 minut

Avtor sestanka: Rod Beli bober

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. animacija iz priloge in zgodbico,
  2. kvadratno mrežo in navodila/risbo za mrežo,
  3. Google zemljevid.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. kvadratno mrežo in pisalo,
  2. Google zemljevid.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Ne.

Uvodna motivacija

Zgodbica, ki jo vodnik pove zraven animacije:

Na Aljaski živi severni medved Tomi, ki ima najboljšega prijatelja Pingvina Lovra, ki živi čisto na drugem koncu sveta, v Južni Afriki. Ker se že dolgo nista videla, sta se odločila, da se srečata na otoku sredi Atlantskega oceana. Njuna pot je izgledala nekako takole:

Medved Tomi se na pot odpravi sredi noči in hodi proti vzhodu, kjer ob 5.00 zagleda lep sončni vzhod. Ko pride do morja, ga tam čaka kolegica Sonja. S čolnom se mimo otočkov peljeta do Grenlandije, kjer se Tomi zapusti Sonjo in se vkrca na veliko ladji, ki se odpelje proti jugu na otok Ringaraja.

Pingvin Lovro pa svoje mesto Cape Town zapusti ob 16ih in sledi zahajajočemu Soncu. Ko Sonce zaide pa je čas, da spremeni svojo smer in čoln obrne proti severu, ki ga kmalu pripelje na otok Ringaraja, kjer se končno sreča s svojim prijateljem Tomijem.

Link: https://prezi.com/i/ahhzus9pgjik/potnaotokringaraja/?fbclid=IwAR2b2ndUqadkArI0vKusmvqkrvtWeqgZBUraDnItPMagpdB5dW390slRBQM

Iz zgodbice ugotovimo, da poznamo 4 glavne smeri neba (sever, jug, zahod, vzhod) in ugotovimo, na katerih straneh zemljevida (zgoraj, spodaj, levo desno) se le ti nahajajo.

Jedro vodovega sestanka

Labirint – risanje po navodilih

Otroci vzamejo kvadratno mrežo v velikosti 15 x 15 kvadratkov. Skupaj napišejo, katere strani neba se nahajajo na kateri strani te mreže. Nato rišejo risbo, po navodilih vodnika.

Igro lahko ponovite tudi tako, da smeri neba ne smejo imeti napisane na listu in jih morajo poznati po spominu.

Globus – Google zemljevid

Vsi odpremo Google zemljevid in ‘odzumiramo’ zemljevid tako, da vidimo globus (na levi strani je zavihek, kjer kliknemo Globe/Globus).

Vsak od otrok si izbere eno državo, ki jo morajo najti tako, da povedo kje se nahaja od izhodiščne točke (ali od države, ki nam jo je prej povedal eden od otrok).

Zaključek

Igra je podobna poznani igri dan – noč, le da namesto teh dveh besed uporabljamo smeri neba. Ko vodnik pove smer neba, morajo otroci z roko pokazati v tisto smer. Kdor se zmoti, izpade.

Opombe