Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Vezave

Starostna skupina: mlajši MČ

Vsebinski sklop: Bivanje v naravi

Čas trajanja sestanka: 45 minut

Avtor sestanka: Rod Podkovani krap

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebuje vodnik:

  1. Sladoledne palčke/lesene palčke, ki jih naberejo v neposredni okolici doma.
  2. Volna/kakšne stare vrvice/nitke.

Potrebščine, ki jih za izvedbo potrebujejo otroci:

  1. Sladoledne palčke/lesene palčke, ki jih naberejo v neposredni okolici doma.
  2. Volna/kakšne stare vrvice/nitke.

Ali bodo otroci v okviru sestanka opravili tudi zahteve za kakšno veščino?

Ne.

Uvodna motivacija

Kratek pogovor o tem, kako so vezave uporabne v vsakdanjem življenju: oni povedo, kje mislijo da bi se jih dalo vse uporabiti, če nimajo idej, lahko našteješ:

»preživetje v naravi«:

  1. pri izdelavi trinožca
  2. pri izdelavi splava …

vsakdanje življenje:

  1. izdelava nakita
  2. za izdelavo tablic za oznako rastlin na vrtu …

Izdelovali boste okraske Ojos de Dios, ki so tradicionalni mehiški okraski, ki naj bi zaščitile tiste, ki jih ustvarijo (to lahko poveš otrokom za uvod, če pa želiš biti še bolj zgodovinsko točen, lahko raziščeš na Googlu in jim bolj podrobno predstaviš).

Jedro vodovega sestanka

Ključni del sestanka bo izdelava okraskov, ki se imenujejo Ojos de Dios (božje oči) (lahko jih posvetiš določenemu času, npr. okraski za na smrekco, darila za mame na materinski dan/dan žena …).

Mislim, da je najboljša metoda, da jim ti prek Zooma kažeš in potem greste korak za korakom skupaj, dokler ne ugotovijo za kaj se gre. Predlagam, da kakšnega že predhodno narediš, da jim lahko pokažeš, kakšen mora biti rezultat, pa tudi, da boš bolj samozavestno delal.

Ti okraski so pravzaprav sestavljeni iz križne vezi v sredini, potem pa enostavnega ovijanjanja volne okoli palčk. Palčki eno na drugo položiš tako, da izgledata kot +, potem pa z vpletenim vrznim/vrznim (če v njem otroci še niso vešči, lahko enostavno prilepijo volno ob presečišče palic) privežeš nitko ob presečišče. Postopek ti bo najlažje razumljiv ob pogledu na spodnje fotografije. Če ne, pa lahko ta tip okraska malo raziščeš po internetu ali najdeš tutorial na YouTubeu, saj obstaja veliko različnih variacij tega okraska. Lahko je tudi večbarven, kar narediš tako, da vrvico odrežeš in ji privežeš novo. Pomembno je, da se med izdelavo vrvice ne križajo ena čez drugo, ampak da so ena ob drugi (za estetiko 🙂 ). Da zaključiš okrasek, samo narediš par navadnih vozlov na enem koncu palčke in je to to.

Fotografije s koraki izdelave.

Zaključek

Na koncu lahko drug drugemu pokažete svoje izdelke in se pogovorite o tem, kako jih boste uporabili.

Opombe

Ta sestanek žal ni popolnoma neka intenzivna vaja za vezave, zato ga predvsem priporočam za tiste, ki imajo vode, ki še niso zelo spretni v vezavah ali pa za tiste vode, ki so vezave že večkrat predelali in želijo nekaj bolj zabavnega in malo drugačnega.