[Razpis] Deljenje dobrih praks vodništva

5. decembra 2021

Drage vodnice, dragi vodniki ter vsi ostali prostovoljci!

Po deževnem in sivem novembru prihaja zadnji letošnji mesec, december, ki ga tudi taborniki z veseljem namenjamo druženju in #throwback-u oz. “pogledu nazaj” na svoje preteklo vodniško leto ter načrtovanju prihajajočih vodovih srečanj. Prav s tem namenom te vabimo na decembrsko izobraževalno delavnico, ki bo namenjena deljenju dobrih praks vodništva.

Komu je delavnica namenjena?

Delavnica je namenjena vodnicam in vodnikom – tistim, ki ste v tej vlogi šele nekaj mesecev, ter tudi tistim, ki s svojim vodom sodelujete že več let. Namenjena je torej MČ in GG vodnikom, ne glede na starost ali leto vodništva, ter tudi vsem ostalim, ki vas tema pritegne.

Kakšen je namen delavnice?

Na delavnici bodo že izkušeni vodniki in vodnice delili svoje dobre prakse, mnenja in nasvete glede štirih različnih tem oz. tematskih sklopov. Namen je, da poleg dobrih praks izvajalcev delavnice tudi udeleženci podelite svoje izkušnje, strahove in trike, ki vam pomagajo na vaši vodniški poti. 

Izbirate lahko med naslednjimi tematskimi sklopi:

  • Stik s starši: Vsak vodnik poleg odnosa z otroki gradi tudi na odnosu s starši. Kako lahko ta odnos izboljšamo? Kaj je pri stiku s starši sploh pomembno? Predstavili vam bomo dobre prakse komunikacije iz starševskega vidika in vidika izkušenejših vodnikov.
  • Motivacija članov za udeležbo na taborniških aktivnostih: Vodniki več tednov vztrajno pripravljamo program za akcijo, ki se nam zdi najboljša do zdaj. Število prijav se s tem očitno ne strinja. Na tej delavnici bomo poskušali odgovoriti na naslednja vprašanja – Kako motivirati člane za udeležbo na raznoraznih taborniških aktivnostih? Kako smo lahko pri promociji akcij čim bolj kreativni? Kakšne so dobre prakse rodov?
  • Vodov duh: Kako dolgoletni vodniki in vodnice krepijo vodov duh? Kaj je onkraj vodovega imena in vodove zastave? Vodniki in vodnice bodo s tabo delili praktične izkušnje in nasvete, ki jih lahko pri delu s svojim vodom uporabiš tudi ti.
  • Kazni in pohvale: Kdaj kaznuješ? Kdaj nagrajuješ? Večina vodnikov se verjetno še spomni zloglasnega predavanja o kaznih in pohvalah na vodniškem tečaju, tokrat pa nas zanima, kako vodniki to uporabljamo v praksi? Pridi in vprašaj vodnike in vodnice, katerih metod in pristopov se poslužujejo pri delu s svojim vodom.

Vsak udeleženec se bo lahko udeležil dveh tematskih sklopov. Ob prijavi na delavnico lahko izbereš 2 sklopa, ki bi se ju najraje udeležil, ter 1 rezervno, ki bi jo želel obiskati v primeru, da bo katera izmed prvih dveh že zasedena. Vsaka delavnica bo trajala 45 min. 

Kdaj in kje bo delavnica potekala?

Delavnica bo potekala na Zoom-u (link bo udeležencem, ki se bodo prijavili na delavnico, poslan naknadno) v četrtek, 16. 12. od 18.00 do 19.30. Obisk delavnice je brezplačen. 

Prijave do ponedeljka, 13. 12., zbiramo na spletni prijavnici.

Za več informacij se lahko obrneš na organizatorja delavnice, Jakoba (068-620-734, jakob.tabornik@gmail.com) ali Mašo (041-556-223, fatur.masa@gmail.com).

Prejšnja novica: [Delavnice] Ognji, vozli in tehnike uporabe noža
Naslednja novica: [PPRRoGram] Pproga za SPPREHOD